Zaloguj się. Nie masz jeszcze konta? Rejestracja »


Bad Religion „True North”

17 Stycznia 2013

Bad Religion to zespół, który przyczynił się do powstania jednej z najbardziej irytujących odmian rocka: pop punku (czyli połączenia punk rockowej prostoty z popową przystępnością). Można to jednak wybaczyć członkom zespołu, w końcu Bad Religion nigdy nie był przedstawicielem tego nurtu. A na uznanie zasługują naprawdę genialne melodie, jakich nie brak na ich albumach - zwłaszcza na wydanych w połowie lat 90. "Stranger Than Fiction" i "The Gray Race". W kolejnej dekadzie również udało im się nagrać kilka świetnych krążków (zwłaszcza "The Process of Belief" z 2002 r.). Jednak ostatnie ich płyty nie należały do najlepszych. Jak zatem prezentuje się najnowsza, "True North"?

Większość utworów to proste, melodyjne czady, z których w pamięci najbardziej zostają: tytułowy "True North", rozpoczęty spokojnym wstępem "Past Is Dead", "Robin Hood in Reverse", singlowy "Fuck You", "In Their Hearts Is Right" oraz "Popular Consensus". Wyróżnia się na pewno "Hello Cruel World" - jedyny utwór na tym albumie trwający powyżej trzech minut. Jest bardziej rockowy niż punkowy, z niesamowicie chwytliwymi harmoniami wokalnymi oraz konkretnym gitarowym solo. Kolejnym świetnym kawałkiem jest "Dept. of False Hope" brzmiący już jednak bardziej typowo dla zespołu, chociaż i tutaj pojawia się solówka, może nawet trochę lepsza od tej w "Hello Cruel World".

Niestety, na albumie są też zdecydowanie słabsze, po prostu nijakie utwory ("Land of Endless Greed" czy zbyt prosty "Vanity"). Mimo że album trwa niewiele ponad pół godziny, ostatnie utwory nużą, bo nie wnoszą już nic nowego. Zabrakło też chociażby jednej ballady, a przecież Bad Religion i z takich słyną. Dzięki kilku kawałkom ten album się broni i jest nieco lepszy od wyjałowionego z przebojów "New Maps of Hell", ale trochę słabszy od - także najlepszego, ale bardziej zróżnicowanego - "The Dissent of Man".

"True North" ma być podobno ostatnim albumem w dyskografii Bad Religion. Szkoda by było, żeby taki zespół kończył karierę tak przeciętnym - jak na swoje możliwości - longplayem. Z drugiej strony, słucha się go przyjemnie, jeżeli akurat ma się ochotę na coś mało ambitnego.

Paweł Pałasz

Ocena recenzenta:
  • Ocena 3/5
Twoja ocena płyty:
    
  • Ocena 4/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4/5 (2)
dodajdo

Komentarze

Mystery Man

23:13, 22-01-2013 | zgłoś

P.S I Malo ambitna to jest ta recencja.

Mystery Man

22:24, 22-01-2013 | zgłoś

" Jednak ostatnie ich płyty nie należały do najlepszych" Dziennikarz powinien umiec wprawnie posługiwać się słowem. Sugerujesz ,ze ostatnie plyty czyli jak wypada : New Maps of Hell i Dissent of Man sa poprostu kiepskie. Wiec widze tu 2 rozwiazania . Albo miales na mysli : nienajlepsze - w sensie daleko im do czołówki ,ale wciaz sa dobre....albo druga opcja: okaleczony słuch/ kiepski gust. I mam wrazenie ze ma miejsce tu druga alternatywa.

Paweł Pałasz

20:40, 20-01-2013 | zgłoś

No i po co tyle spamu? W ten sposób tylko pokazujesz jak bardzo ograniczony jest Twój muzyczny gust. Prawda jest taka, że cały pop punk opiera się na patentach wymyślonych przez Bad Religion i Ramones. Zamykam ten temat, nie będę odpisywał na kolejne prowokacje. Wyślę prośbę o zmianę pierwszego akapitu, na taki, który już każdy będzie w stanie zrozumieć. Pozdrawiam!

Michał K.

14:15, 19-01-2013 | zgłoś

Podzieliłem komentarz na części ze względu wymogi co do jego długości.

Michał K.

14:14, 19-01-2013 | zgłoś

Przyszło by mi to równie łatwo jak Panu szafowanie określeniami "mało ambitne" albo "zbyt prosty". Umówmy się więc tak, że z pod mojej ręki nie wyjdzie nigdy chybiony paszkwil na Rush czy Maiden a w zamian już więcej nie będę musiał czytać, że na płycie Bad Religion brakuje balladek. Pozdrawiam Michał K..

Michał K.

14:13, 19-01-2013 | zgłoś

By miał Pan pewność, że ten komentarz jest przemyślany zdradzę, że zapoznałem się z pańskimi wcześniejszymi publikacjami w tym z rankingiem najlepszych zagranicznych "dzieł" minionego rocku. Opisując, którykolwiek z wymienionych tam albumów z pewnością użył bym sformułowań tj przerost formy nad treścią, bufonada czy odhumanizowanie.

Michał K.

14:13, 19-01-2013 | zgłoś

Czytanie ze zrozumieniem... Kurcze myślałem, że wszystko w pełni zrozumiałem, przecież w dwóch żołnierskich zdaniach opisał Pan cały gatunek (cytowałem w poprzednim poście), co gorsza w tak sztywno postawionych ramach zmieścił mi się nie tylko w/w kalifornijski sekstet ale nawet Ramones czy Clash. Mick Jones pewnie wyrwie sobie resztki włosów gdy dowie się, że miła melodia Lost in The Supermarket kwalifikuje go do tej samej ligi co All Time Law.

Michał K.

14:13, 19-01-2013 | zgłoś

Bad Religion w takim stopniu wpłynęło na powstanie pop punka jak Black Sabbath na pojawienie się Bon Jovi. Sam Pan widzi, że ta retoryka prowadzi do niebezpiecznych precedensów

Paweł Pałasz

12:39, 19-01-2013 | zgłoś

Jest ogromna różnica pomiędzy przyczynieniem się do powstania jakiegoś nurtu, a byciem jego przedstawicielem. Nigdzie nie napisałem, że BR grają pop punk, a jedynie, że byli inspiracją dla zespołów z tego nurtu. Dlatego na przyszłość radzę czytać ze zrozumieniem, a przede wszystkim proponuję trochę pomyśleć przed wystawieniem takiego komentarza.

Michał K.

11:47, 19-01-2013 | zgłoś

W życiu nie widziałem głupszej recenzji. Co BR ma wspólnego z pop punkiem? Nawet według dość dziwacznej definicji Pana recenzenta - "połączenia punk rockowej prostoty z popową przystępnością" jest to pomysł abstrakcyjny. Przygodę z Bad Religion proponuję zacząć o d Suffer a przygodę z dziennikarstwem już skończyć. Na pewno znajdzie Pan jakieś inne hobby bo mam nadzieję, że to nie pomysł na karierę.

Dodaj komentarzAby dodać komentarz musisz być zalogowany

Informacje o płycie

Data wydania:
22.1.2013

Wydawca:
Epitaph Records

Lista utworów:

True North - 1:56
Past Is Dead - 2:39
Robin Hood in Reverse - 2:53
Land of Endless Greed - 1:53
Fuck You - 2:14
Dharma and the Bomb - 2:00
Hello Cruel World - 3:50
Vanity - 1:02
In Their Hearts Is Right - 1:59
Crisis Time - 2:39
Dept. of False Hope - 2:40
Nothing to Dismay - 2:07
Popular Consensus - 1:53
My Head Is Full of Ghosts - 1:46
The Island - 1:28
Changing Tide - 2:23

Informacje o wykonawcy

Bad Religion

Copyright © Rock Magazyn 2001-2017. Wszelkie prawa zastrzeżone.